Сăutare:perioada medievală
Chișinăul va găzdui cea de-a IV-a ediție a Congresului Național al Istoricilor Români
Cluj-Napoca – 2016, Iași – 2018, Alba-Iulia – 2022, Chișinău- Suceava – 2024. Este vorba despre Congresul Național al Istoricilor Români, care este convocat o dată la doi ani. În ceea ce…
-
09 August 14:26
O carte despre așezămintele ortodoxe medievale a fost lansată la Biblioteca Națională
La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată astăzi cartea ”Relațiile Țării Moldovei cu așezămintele ortodoxe din străinătate (sfârșitul sec. al XIV-lea – sec. XVII –lea),…
-
24 Ianuarie 10:09
MEMORIAL BASARABEAN | Vlad Mischevca: Nu ne putem orienta bine în realitățile zilei, dacă nu cunoaștem istoria - problemele statului nostru își au rădăcina în perioada medievală (AUDIO)
Guvernarea ar trebui să-și aplece urechea la părerile istoricilor, să educe un cetățean care-și cunoaște propria istorie, numai astfel omul este protejat de falsurile mediatice - consideră istoricul…
-
02 Mai 2023 17:42
Istoria la pachet | Marea Adunare Națională. Istorie și repercusiune în timp
O emisiune pentru consumatorul de Istorie despre funcțiile, rolul și evoluția Marii Adunări Naționale în spațiul românesc, de la Adunările de stări (Adunarea țării) în Moldova și Țara Românească,…
-
01 Mai 2023 10:47
MEMORIAL BASARABEAN | Ion Negrei: A. I. Cuza, un domnitor care s-a girat întotdeauna de interesul național (AUDIO)
În perioada medievală, toate popoarele, împărțite în mici landuri, principate, etc., aspirau spre unitate, pe care au realizat-o, fiecare în felul său, în a doua jumătate a secolului XIX. Unitatea…
-
09 Februarie 2023 19:30
VIDEO | Coroanele României Mari. 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria la Alba Iulia
Trenul regal a plecat ieri, 14 octombrie, într-o călătorie simbolică între Cluj-Napoca și Alba Iulia, cu ocazia centenarului încoronării Regelui Ferdinand I și Reginei Maria la Alba Iulia. Evenimentul…
-
15 Octombrie 2022 08:36
Complexul monastic rupestru de la Țîpova atestat templu solar și observator al antichității (AUDIO)
„Complexul Muzeal Țîpova - Saharna” – un monument natural, istoric și arhitectural este considerat de istorici și specialiști în astronomie un templu solar și observator astronomic al antichității.…
-
12 Septembrie 2022 11:23
Acces gratuit pentru vizitatori duminică la toate expozițiile permanente și temporare ale Muzeului Național de Artă al Moldovei
Astăzi, 29 mai - acces gratuit pentru vizitatori la toate expozițiile permanente și temporare ale Muzeului Național de Artă al Moldovei.
-
29 Mai 2022 10:42
O expoziție de week-end a fost inaugurată la un muzeu din capitală
La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost deschisă astăzi expoziția de grafică #Operadeweekend. Ea va putea fi vizitată sâmbătă și duminică, între orele 11.00-18.00. În acest week-end,…
-
28 Mai 2022 13:37
Arheologii au finalizat săpăturile la Cetatea Soroca. În urma cercetărilor, au fost scoase la suprafața o colecție de pipe, monede, table de joc din perioada medievală
În nordul țării, arheologii au finalizat săpăturile la Cetatea Soroca, singura fortăreață medievală de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Săpăturile, parte a unui proiect transfrontalier…
-
02 Noiembrie 2021 12:59
„Orașul care moare'', nominalizat pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO
Italia dorește ca orașul Civita, supranumit și „orașul care moare”, să fie inclus de UNESCO în Patrimoniul Mondial, scrie Digi24.ro.
-
06 Aprilie 2021 15:09
Președintele Academiei Române și Patriarhul Daniel, de la același pupitru, despre Unire. „Mesajul celor care au făurit România în 1859 e unul de încredere și de temeinicie întru ceea ce Eminescu numea „țara mea de glorii, țara mea de dor”
Sesiunea de comunicări științifice dedicată unirii „de bază” a adus din nou la același pupitru reprezentanții Bisericii și pe cei ai Academiei Române joi, 23 ianuarie 2020, în Aula Magna a…
-
24 Ianuarie 2020 10:21
Povestea decoratiunilor pe pomul de Crăciun
În anul 567, Consiliul ecumenic a decis ca „douăsprezece zile de la Crăciun și până la Bobotează să fie sezon sacru și festiv”. Oficial, așa a rămas. La apusul soarelui, pe 24 decembrie,…
-
31 Decembrie 2019 16:15
Olanda: Primăria din Amsterdam dăruiește locuitorilor orașului ornamente arhitecturale din perioada medievală
Primăria din Amsterdam a început de vineri să dăruiască locuitorilor orașului sute de ornamente arhitecturale recuperate din edificii aparținând perioadei medievale și secolului al XVII-lea, când…
-
02 Noiembrie 2019 12:00
În satul Cărbuna va avea loc un festival medieval
Cea de-a doua ediție a Festivalului ”Taurul Negru de Cărbuna” va avea loc sâmbătă, 17 august în satul Cărbuna, raionul Ialoveni. Ediția din anul curent poartă genericul ”Gloria Moldovei:…
-
16 August 2019 14:46
STUDIU | Schimbările climatice anterioare, în ultimii 2000 de ani, nu se compară cu încălzirea globală actuală
Astfel, lumea a trecut prin diverse perioade călduroase și de răcire a climei în ultimii 2.000 de ani, însă niciuna dintre acestea nu a avut o amploare asemănătoare cu încălzirea globală actuală,…
-
25 Iulie 2019 11:25
Ultimele descoperiri arheologice de la Cetatea Soroca demonstrează că istoria localității este mult mai veche
La Soroca, în urma săpăturilor realizate în jurul cetății, s-au descoperit noi vestigii care fac mai multă lumină asupra istoriei cetății, unica din spațiul românesc care s-a păstrat atât…
-
24 Iulie 2019 15:46
Reguli vestimentare la Vatican. Misterul pantofilor roșii ai Papei (Historia)
De când a devenit pontif, în urmă cu șase ani, Papa Francisc s-a remarcat printr-un stil vestimentar foarte simplu, din care a eliminat multe dintre elementele viu colorate și ornamentate preferate,…
-
07 Iunie 2019 14:40
Turiștii vor putea descoperi Cetatea Soroca cu ajutorul noilor tehnologii
Cetatea Soroca poate deveni în viitorul apropiat o destinație turistică mai atractivă datorită noilor tehnologii. Cel puțin acest lucru și-l propune în perspectivă Agenția de Inspectare și Restaurare…
-
29 Mai 2019 15:25
Manuscrisul „Voynich'' a fost descifrat. Textul a fost scris într-o limbă „dispărută'', din care a evoluat româna
Un cercetător a reușit acolo unde nenumărați criptografi, lingviști și programe de computer au eșuat - spargerea codului unuia dintre cele mai misterioase texte din toate timpurile, manuscrisul ''Voynich'',…
-
17 Mai 2019 15:40